Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η Vivartia απαντά σε ανάρτηση του Καφενείου. Ναι μεν αλλά..

Γράφει  ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Κακόφημο και κατασκευασμένο δηλώνει σε εξώδικό της πως είναι το κατά της εταιρίας ΔΕΛΤΑ κακόηθες κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η υπάλληλος της υπηρεσίας τροφίμων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αικατερίνη Μουντή. Κατά πως η ίδια υποστηρίζει αγνοεί τον φορέα που το διακίνησε στο διαδίκτυο όπως επίσης διαβεβαιώνει ρητά και κατηγορηματικά κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν συντάχθηκε από την υπηρεσία της. Από την άλλη η ίδια η εταιρία έχει κινήσει τις διαδικασίες κατά του φερόμενου ως συντάκτη του κειμένου ο οποίος εντοπίστηκε από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και κατηγορείται για απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.  Στην επιστολή διάψευσης που μου απεστάλη δια μέσου της υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της εταιρίας κ. Τσιφουρντάρη τονίζονται επί λέξει τα εξής:

«Αγαπητέ κ. Ανδρικόπουλε,

Σε συνέχεια του προηγούμενου email μας, σας αποστέλλουμε την επίσημη θέση της εταιρείας ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, η οποία απαντά στο........ νέο οδηγό της Greenpeace που κυκλοφόρησε στις 25/1/2011. Στον προηγούμενο οδηγό, το γάλα ΔΕΛΤΑ ήταν το μόνο με την υψηλότερη βαθμολογία, δηλαδή 10/10, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μη παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο προϊόν.

Στο νέο οδηγό, η διαφορά στη βαθμολογία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σήμανση και η τοποθέτηση στο κόκκινο μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά για τον καταναλωτή.

Για το λόγο αυτό, μαζί με την επίσημη απάντηση επισυνάπτονται και όλα τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το γάλα ΔΕΛΤΑ είναι ελεύθερο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Συγκεκριμένα επισυνάπτονται:
1)Επιστολή της εταιρείας ΔΕΛΤΑ προς τον ΕΦΕΤ με αίτημα την έγκρισή του για ειδική σήμανση (ελεύθερα από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς).
2) Αρνητική απάντηση ΕΦΕΤ στο ανωτέρω αίτημα.
3) Πιστοποιητικό της SGS (Παγκόσμιος Οργανισμός Πιστοποίησης) για μη παρουσία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο γάλα ΔΕΛΤΑ και ΒΛΑΧΑΣ
4) Πιστοποιητικό της SGS προς την εταιρεία ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ (θυγατρική της ΔΕΛΤΑ) για μη χρήση Γενετικά τροποποιημένων Οργανισμών σε όλη την αλυσίδα ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ευελπιστούμε στη δημοσίευση των παραπάνω με σκοπό τόσο την αποκατάσταση της αλήθειας όσο και την ορθή και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.»

Με εκτίμηση,

Παναγιώτα Τσιφουρντάρη

Διευθύντρια Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Η επιστολή συνοδεύεται από αποδεικτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρονται.



Καταπλήττομαι τόσο που αν και βασική μου αρχή είναι ο σεβασμός και η προστασία των «Ελληνικής ιδιοκτησίας» βιομηχανιών, σε τούτη την περίπτωση θα σταθώ απέναντι γιατί:

Με την επιστολή της η VIVARTIA μου πολλαπλασίασε τις σκιές συσκοτίζοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση. Κατά πρώτον το εξώδικο της κ. Αικατερίνης Μουντή είναι συντεταγμένο κατά τέτοιο επιδέξιο τρόπο ώστε να διαψεύδεται το διαδικαστικό του μέρος και όχι το περιεχόμενό του διαδικτυακού κειμένου. Χαρακτηρίζει το κείμενο «κακόηθες»- ως προς τον σκοπό του- και «κατασκευασμένο» σε σχέση με τον χαρακτήρα του και έχει δίκιο. Επειδή κακόηθες θα μπορεί να είναι αν εκληφθεί ως εκβιασμός προς την εταιρία και κατασκευασμένο εξ ορισμού αφού δεν προκύπτει από την υπηρεσία της. Μόνο που η κ. Μουντή σιωπά ως προς το αληθές ή ψευδές του περιεχόμενού του. Στον καταναλωτή του γάλακτος είναι παντελώς αδιάφορο αν η χρήση της πληροφορίας είναι ως υπομόχλιο μαύρου εκβιασμού ή αν μετείχε σε αυτόν υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας, επειδή πρόκειται για άλλης τάξης ζήτημα. Τον ενδιαφέρει αν το γάλα που παρέχει στα παιδιά του είναι ασφαλές και ως προς αυτό και παρά τις καλές της προθέσεις, ελάχιστα προσέφερε η εταιρία.

Δεύτερον αναφέρεται μέρος των στοιχείων του δράστη της διαδικτυακής περιφοράς τού κατά την εταιρία συκοφαντικού κειμένου αλλά λέξη δεν γράφει η εταιρία  (παρά το ότι η δικογραφία θα είναι στην κατοχή της) περί του ποια ήταν η θέση του. Όχι επί του διαδικαστικού μέρους αλλά επί του ουσιαστικού. Επιμένει ή όχι στο αληθές των καταγγελιών του; 

Γιατί η GreenPeace στέκεται αμετακίνητη όπως εσείς αναφέρετε στο να αντιμεταθέσει την εταιρία από το κόκκινο στο πράσινο και επίσης γιατί ο ΕΦΕΤ αρνείται πεισματικά να σας χορηγήσει την έγκριση ειδικής σήμανσης (προϊόν απαλλαγμένο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς) που θα διευκόλυνε τον καταναλωτή στην τυφλή επιλογή του γάλακτός σας;

Παραμένουν ακόμη αναπάντητα ορισμένα από τα ερωτηματικά (να μην τα επαναλαμβάνω) που υπέβαλλα και κυρίως εκείνα τα οποία παραπέμπουν στην παρέμβαση της ΜΕΒΓΑΛ αλλά και το καταδικαστικό για την ΔΕΛΤΑ περιεχόμενο της κατάθεσης ενός κορυφαίου στελέχους σας.

Ας είναι. Στόχος μου κ. Τσιφουρντάρη δεν ήταν και δεν είναι να πληγεί μια ακόμη Ελληνική βιομηχανία αλλά η συμβολή μου στην βελτίωση της παραγωγής της έτσι ώστε μαζί με τις ομοειδείς της να καταστούν ασυναγώνιστες για την ποιότητά τους στον Ευρωπαϊκό χώρο. Κι αυτό απαιτεί προσλήψεις υψηλών γνώσεων εξειδικευμένου και καλά αμειβομένου προσωπικού, αυστηρές προδιαγραφές στην επιλογή της πρώτης ύλης και κυρίως βιομηχανικό ηγέτη με συνείδηση με συνείδηση εθνική..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου