Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κατάρ: τεχνητό αιωρούμενο σύννεφο για δροσιά/σκιά σταδίων στο World Cup 2022


Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022, θα διαθέτει μια καινοτομία από... αέρος. Παντού έχουμε σύννεφα στον ουρανό, σωστά; Επίσης, σε μια ηλιόλουστη μέρα, ο ίσκιος που προσφέρουν είναι ανακουφιστικός και σ' αυτό, πσιτεύουμε, δεν διαφωνεί κανείς. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να «παραγγείλει» ένα σύννεφο να σταθεί στο σημείο όπου επιθυμεί, ώστε να του παρέχει σκιά.

Κανείς εκτός από τον δρ Σαούντ Αμπντούλ Γκάνι (και της ομάδας του), επικεφαλής του Τμήματος Μηχανικών και Βιομηχανικών Μηχανολόγων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. Ο δρ Γκάνι ανακοίνωσε την ανάπτυξη και κατασκευή ενός «τεχνητού σύννεφου», το οποίο θα αιωρείται πάνω από ένα ανοιχτής σχεδίασης στάδιο, όπου θα προσφέρει σκιά και δροσιά στους αθλητές και φίλαθλους στις κερκίδες. Μάλιστα, θα χειρίζονται το εν λόγω σύννεφο από απόσταση μέσω ασύρματης τεχνολογίας, ενώ η «αιώρηση» θα επιτυγχάνεται χάρη στα πολύ ελαφρά υλικά κατασκευής και φυσικά στις 4 ειδικές μηχανές ηλιακής ενέργειας που θα κινούν τεράστιους έλικες.

Το κόστος του τεχνητού σύννεφου: «μόλις» 500.000 δολάρια - βέβαια, για το Κατάρ, όπως είναι γνωστό, δεν τίθεται καν θέμα για ένα τέτοιο «ευτελές» ποσό. Εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο εγχείρημα, αν και μέχρι το 2022 κανείς δεν ξέρει πού θα έχει φθάσει η τεχνολογία (και η οικονομία)...


(περισσότερες πληροφορίες:

- http://offthebench.nbcsports.com/2011/03/24/remote-control-artificial-cloud-to-cool-spectators-at-2022-world-cup/

- http://thepeninsulaqatar.com/qatar/146510-qu-designs-cloud-to-cool-your-corner-of-the-earth.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου