Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Τριγμοί» στην Ευρωζώνη από την ακροδεξιά νίκη στη Φινλανδία

Σε θρίλερ για την Πορτογαλία και κατά συνέπεια την Ευρωζώνη μετατρέπονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Φινλανδία. Η θεαματική άνοδος των ποσοστών του εθνικιστικού και ακροδεξιού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί» το οποίο κατέλαβε 39 έδρες από τις 5 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο, ενδέχεται να βάλουν στην κυβέρνηση ένα κόμμα που αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης για τις χώρες της Ευρωζώνης.
 Το πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία ενδέχεται λοιπόν να συναντήσει φινλανδικό μπλόκο, καθώς η σκανδιναβική χώρα είναι η μόνη στην Ευρωζώνη που μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της Ε.Ε. για τη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο ηγέτης των "Αληθινών Φιλανδών", Τίμο Σόινι ανέφερε: "Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας δεν θα επιβιώσει. Το πακέτο που υπάρχει, δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει". Τόνισε δε, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πορτογαλικό πακέτο διάσωσης.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει 44 έδρες στο κοινοβούλιο (-6) και ποσοστό 20,4%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 42 (-3), με ποσοστό 19,1%, οι Αληθινοί Φινλανδοί 39 (+34), με ποσοστό 19%, το Κέντρο 35 (-16) με ποσοστό 15,8%, η Αριστερή Συμμαχία 14 (-3) με ποσοστό 8,1%, οι Πράσινοι 10 (-5) με ποσοστό 7,2%, το Κόμμα του Σουηδικού Λαού 9 έδρες και ποσοστό 4,3%, οι Χριστιανοδημοκράτες 6 έδρες (-1) και ποστοστό 4% και 1 έδρα με ποσοστό 0,4% πάει σε άλλο κόμμα.
Μεγάλη ήταν η ήττα για το Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμ, που έχασε 16 έδρες και αναδεικνύεται σε τέταρτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Η ίδια, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τόνισε ότι το κόμμα προφανώς υπέστη φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της ως αρχηγός του κόμματος. Η "Εθνική Συμμαχία" έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του, ωστόσο η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να ανατεθεί στον 39χρονο Γίρκι Κατάινεν. Από τα δύο άλλα κόμματα που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, οι Πράσινοι έχασαν πέντε έδρες και πέφτουν στις 10 ενώ το Λαϊκό Σουηδικό Κόμμα διατηρεί τις 9 έδρες του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=268313

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου