Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το 95% των στελεχών ετοιμάζει χαρτοφύλακες για Αυστραλία

Μάνα, την ευχή σου. Αύριο φεύγω. Για Μελβούρνη. Γυναίκα, κάνε κουράγιο. Μέχρι το καλοκαίρι θα 'χω τακτοποιηθεί. Και τότε, θα πάρεις τα παιδιά και θα 'ρθετε κάτω. Στα νησιά Κέιμαν. Εκεί θ' αρχίσουμε καινούργια ζωή...

Εκατοντάδες στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων έχουν μεταναστεύσει ήδη στο εξωτερικό: Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αυστραλία, Νησιά Κέιμαν... Χιλιάδες ετοιμάζονται ή ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν δουλειά· η μαζική μετανάστευση στελεχών από τις παραπαίουσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι γεγονός.
Μα το πιο εντυπωσιακό απ' όλα είναι πως τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, σε ποσοστό 95% (!), δηλώνουν αποφασισμένα να φύγουν στο εξωτερικό ή στην επαρχία αν χάσουν τη δουλειά τους.
Αυτό προκύπτει για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία επιλογής στελεχών «People for Business» από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 385 στελέχη ηλικίας 18-60 χρόνων, που εργάζονται στον οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό τομέα, στο χώρο των logistics και της φαρμακοβιομηχανίας.
Οι δύο στους τρεις, μάλιστα, μετά τις περικοπές στους μισθούς τους, δηλώνουν ότι θα αποφάσιζαν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να βελτιώσουν τις αποδοχές τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη, το 83% των στελεχών ομολογούν πως αν η εταιρεία καταργούσε τη θέση εργασίας τους, θα αποδέχονταν δυσμενή μετάθεση στην επαρχία ή στο εξωτερικό.
Πέρσι δεν ήταν έτσι...
Στην ίδια έρευνα που έγινε πέρσι το καλοκαίρι η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική.
Το 39,5% των στελεχών δήλωναν πως θα προτιμούσαν να μείνουν χωρίς δουλειά ακόμη και ένα χρόνο, αρκεί να μη μετακινηθούν εκτός Αττικής και να μην αλλάξουν τρόπο ζωής.
Το 51,2%, αν η θέση του στην εταιρεία καταργούνταν, θα αναζητούσαν δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής. Ούτε ο ένας στους δύο δεν θα παρέμενε στην εταιρεία του αν τον υποχρέωνε να πάει να εργαστεί στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό.
Πού λένε να πάνε
Το καλοκαίρι του 2010 πολύ λίγοι σκέφτονταν να μεταναστεύσουν. Στην ερώτηση «αν σας πρότειναν την ίδια θέση και με τις ίδιες αποδοχές για να εργαστείτε στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, τι θα προτιμούσατε;», η πλειονότητα των ερωτηθέντων (67,44%) δήλωναν ότι θα 'μεναν Ελλάδα...
Αν ήταν υποχρεωμένοι να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, θα κατευθύνονταν κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε να μη φύγουν μακριά και να μην αλλάξει πολύ ο τρόπος ζωής τους.
Φέτος, στην ερώτηση «αν έπρεπε να φύγετε στο εξωτερικό για να βρείτε δουλειά, ποιος προορισμός θα αποτελούσε την πρώτη επιλογή σας;», σχεδόν ισοψηφούν η Δυτική Ευρώπη (75%) και οι ΗΠΑ (74%). Αντιθέτως, πέρσι, μόνο το 6,97% των ερωτηθέντων ήταν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν στο Αμέρικα...
Αν υπήρχε δεύτερη επιλογή, τα στελέχη θα έφευγαν χωρίς αντίρρηση για τα Βαλκάνια σε ποσοστό 95%. Ενώ στην περσινή έρευνα σε μια τέτοια πρόκληση απαντούσαν θετικά μόνο το 23,25%.
Και όμως, το 90% αν δεν είχε άλλη επιλογή θα πήγαινε και στη Μέση Ανατολή. Ενώ πέρσι θα δεχόταν μια τέτοια θέση σε ποσοστό μόλις 2,32%...
Τι θα πει πού προτιμάς να πας; Πολυτέλεια επιλογών δεν υπάρχει. Οπου βρεις δουλειά! Κι αυτή τη στιγμή προσφέρεται η Αυστραλία, η οποία διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπάρχει εκεί ισχυρή ελληνική κοινότητα που προτίθενται να σε βοηθήσει.
Ηδη, έπειτα από προσπάθειες της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Μελβούρνης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των νέων μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα.
Με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας έχει συσταθεί στην Πολιτεία της Βικτόριας πολυπολιτισμική επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από ειδικούς σε μεταναστευτικά θέματα καθώς και γραφείο ευρέσεως εργασίας, το οποίο καταγράφει τις ανάγκες της αγοράς για να τοποθετήσει αμέσως όσους έρχονται από την Ελλάδα σε εξειδικευμένες θέσεις.
Μόνο στην ηλεκτρονική πύλη europass.com τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 έχουν υποβληθεί 27.288 βιογραφικά Ελλήνων που ζητούν δουλειά έξω. Δημοσιεύουμε σήμερα τα 42 πιο δημοφιλή sites ευρέσεως εργασίας ανά τον κόσμο, που επισκέπτονται τα στελέχη μας. Η νέα μετανάστευση είναι γεγονός. Θα τα ξαναπούμε σύντομα από την Τανζανία, όπου έχω βρει καλή άκρη... *
Ηλεκτρονικές αναζητήσεις
Σ' αυτά τα site ψάχνουν δουλειά τα στελέχη για να φύγουν
ΗΠΑ (www.careerbuilder.com) 
Καναδάς (www.careerbuilder.ca) 
Αυστραλία (www.seek.com) 
Νέα Ζηλανδία (www.seek.com) 
Ινδία (www.careerbuilder.co.in, www.naukri.com) 
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (www.bayt.com) 
Σαουδική Αραβία (www.bayt.com) 
Κατάρ (www.bayt.com) 
Ιορδανία (www.bayt.com)
Μπαχρέιν (www.bayt.com) 
Πακιστάν (www.bayt.com) 
Μαλαισία (www.jostreet.com) 
Κουβέιτ (www.bayt.com) 
Σιγκαπούρη (www.jobstreet.com) 
Φιλιππίνες (www.jobstreet.com) 
Τουρκία (www.kariyer.net) 
Ηνωμένο Βασίλειο (www.careerbuilder.co.uk) 
Βουλγαρία (www.jobs.bg) 
Δανία (www.stepstone.com) 
Γαλλία (www.careerbuilder.fr) 
Ουγγαρία (www.profession.hu) 
Ελβετία (www.careerbuilder.ch) 
Τσέχικη Δημοκρατία (www.jobs.cz) 
Φινλανδία (www.stepstone.com) 
Σουηδία (www.jobbguiden.se) 
Ρουμανία (www.careerbuilder.com.ro, www.bestjobs.neogen.ro) 
Πολωνία (www.pracuj.pl) 
Ολλανδία (www.careerbuilder.nl, www.stepstone.com, www.totaljobs.nl) Λουξεμβούργο (www.stepstone.com) 
Λιθουανία (www.cvmarket.ee)
Σλοβακία (www.profesia.sk) 
Πορτογαλία (www.stepstone.com) 
Ιρλανδία (www.careerbuilder.ie, www.irishjobs.ie) 
Αυστρία (www.stepstone.com) 
Εσθονία (www.cvmarket.ee) 
Γερμανία (www.careerbuilder.de, www.stepstone.com)
Ιταλία (www.careerbuilder.it, www.stepstone.com) 
Ισπανία (www.careerbuilder.es, www.infojobs.net) Ρωσία (www.headhunter.ru) Νορβηγία (www.careerbuilder.no, www.stepstone.com) 
Λετονία (www.cvmarket.ee) 
Βέλγιο (www.careerbuilder.be, www.stepstone.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου