Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Διαφωνίες για ενδεχόμενη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού μπιν Λάντεν


Θα δημοσιοποιηθεί τελικά φωτογραφία του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της CIA.
 
 
Η αμηχανία και η έλλειψη συνεννόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Άραβα τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν.
Έτσι ενώ ο νέος διευθυντής της CIA, δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC, ότι σίγουρα η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάϊντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν.
«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Λίον Πανέτα σε κάποιο στιγμιότυπο της μαγνητοσκοπημένης νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Τρίτης, συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC.
Αργότερα όμως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του διευθυντή της CIA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν.
Αυτός που θα διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα θα είναι ο νέος εχθρός Νο 1 της Αμερικής προειδοποίησε ο διευθυντής της CIA σε συνέντευξή του στο CBS.
Το Νο 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι το πιθανότερο να διαδεχτεί τον μπιν Λάντεν, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα αφού ο Ζαουάχρι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά του μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν.
Ο Πανέτα επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν είχε οριστεί επισήμως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πιστεύουμε πως αυτό θα μας προσφέρει ορισμένες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τις επιθέσεις όσο τα μέλη της αλ Κάιντα συζητούν για το ποιος θα αντικαταστήσει τον μπιν Λάντεν», τόνισε.
«Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν πάρει τη θέση του θα είναι πρώτος στο κατάλογό μας», πρόσθεσε ο αρχηγός της CIA.
Ο Πανέτα δήλωσε επίσης πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν διαθέτει πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι πακιστανικές αρχές γνώριζαν που κρύβεται ο μπιν Λάντεν, αλλά χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν «πολύπλοκες και δύσκολες».
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, που έχει μέρες να εμφανιστεί δημόσια, είναι ζωντανός, δήλωσε ο διευθυντής της CIA.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ακόμα ζει», τόνισε ο Πανέτα.
Ο Καντάφι έχει να εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο όταν ΝΑΤΟϊκός πύραυλος έπληξε κατοικία του στην Τρίπολη. Λίβυοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο Καντάφι επέζησε της επίθεσης, στην οποία όμως σκοτώθηκαν ο μικρότερος γιος του και τρία εγγόνια του.
Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως ο Σαΐφ αλ-Αράμπ Καντάφι σκοτώθηκε.
Στο μεταξύ, έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μισράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ.
«Η αμνηστία...τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά ο Κάιμ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα παρατείνει την διορία για μια ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της Μισράτα».
Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα που θα παραδώσουν τα όπλα.
Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας πως «δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν».


Πηγη : www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου