Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Να απαγορεύεται το "Χριστος Ανεστη ? "

Χριστός Ανέστη, Ανδρέα;


Έχει δίκιο ο Ανδρέας Πετρουλάκης όταν γράφει: «Το να μην επιτρέπει [ο Δήμαρχος να μεταδίδονται οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τον δημοτικό ραδιοσταθμό] για να μην προσβληθεί το θρησκευτικό συναίσθημα ενός εκατομμυρίου Μουσουλμάνων είναι λάθος. Όπως και το να απαγορεύει  για τον ίδιο λόγο στους παραγωγούς  του σταθμού να λένε τον χαιρετισμό "Χριστός ανέστη", στερεότυπο που αυτές τις μέρες χρησιμοποιούν και αυτοί που δεν το πιστεύουν». Ετεροβαρής αλληλοσεβασμός» )
Και έχει δίκιο αν οι προθέσεις του Δημάρχου Αθηναίων είναι αυτές που φημολογούνται. Δεν μπορεί να διαμορφώνεται το πρόγραμμα ενός σταθμού σύμφωνα με τις ευαισθησίες κάποιας ομάδας πληθυσμού, διότι υπάρχουν πολλές ομάδες πληθυσμού και πολλές ευαισθησίες. Ο σεβασμός όλων των ευαισθησιών που υπάρχουν σε μια κοινωνία σημαίνει ότι πρέπει να το βουλώσουμε όλοι.

Αλλά υπάρχουν δύο σφάλματα στον συλλογισμό του.
Πρώτον: η ανακύκλωση των στερεοτύπων («ακόμη κι από αυτούς που δεν τα πιστεύουν») στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι κάτι εξοργίζει τον ίδιο. Ξέρω χιλιάδες στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας, που θα τα στηλίτευε αν αρθρωνόταν από κάποιο ΜΜΕ, πόσω δε μάλλον από ένα δημοτικό ραδιόφωνο.
Δεύτερον: Από την στιγμή που ο 9,84 είναι ειδησεογραφικός σταθμός πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Οι εκφωνητές πρέπει να λένε «Χριστός Ανέστη σύμφωνα με αδιασταύρωτες πληροφορίες που μετέφεραν πιστοί του 60 χρόνια μετά τον θάνατό του».
Δεν είναι αστείο. Πως θα σας φαινόταν αν 7 Νοεμβρίου κάθε έτους (με το νέο ημερολόγιο) έβγαινε ο εκφωνητής κι έλεγε «Ζήτω η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση»; Ξέρετε υπάρχουν πολλοί (μην πω η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού) που πιστεύουν ότι ο Λένιν ήταν ο πραγματικός σωτήρας του κόσμου...
Οπότε το «Χρόνια Πολλά» ή το «Καλό Πάσχα» -που είναι ευχές, και ουχί δήλωση πίστης για κάποιο θρύλο που δεν ξέρουμε αν συνέβη- είναι ό,τι καλύτερο. Κι ας είναι στερεότυπα.

 *Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Πηγη : protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου